Coronavirus

www.laatjevaccineren.be

https://eerstelijnszone.be/Eerstelijnszone-Voorkempen


Griep

Wat is griep (influenza)?

Griep is een virale infectie van de luchtwegen. Het virus wordt overgedragen via het inademen van microscopisch kleine speekseldruppeltjes (bijvoorbeeld via hoesten, praten, niezen of lachen) of via besmette handen. Een griep is geen verkoudheid.


Aan wie wordt het griepvaccin aangeraden?

Sommige mensen hebben een verhoogde kans op verwikkelingen als zij griep krijgen. Volgende personen moeten zich extra beschermen door middel van een vaccinatie:

  1. Mensen met een hart- of longziekte, ook kinderen.
  2. Mensen met suikerziekte, ook kinderen.
  3. Mensen met een verminderde weerstand, ook kinderen, omwille van een langdurige ziekte
  4. Al de 65-plussers

Waarom je laten vaccineren?

De vaccinatie verkleint de kans dat je ziek wordt. Indien je toch griep krijgt (wat best mogelijk is) zal de infectie meestal milder verlopen. Echter, de kans op complicaties (en overlijden) ten gevolge van een griepinfectie wordt sterk verminderd


Wanneer laat je het vaccin toedienen?

Jaarlijks tussen half oktober tot half november.

Het griepvaccin wordt immers elk jaar opnieuw samengesteld. Dit is noodzakelijk omdat het griepvirus verandert.


Hoe werkt een griepvaccin?

Een tweetal weken na de vaccinatie heeft het lichaam beschermende antistoffen gemaakt. Als u dan in aanraking komt met het griepvirus wordt dit geneutraliseerd door deze antistoffen.


Nadelen?

Soms kan een pijnlijke, rode zwelling optreden rondom de injectieplaats in de bovenarm. In heel zeldzame gevallen is er een allergische reactie. Daarom zal een verpleegster niet thuis vaccineren.


Wie mag niet gevaccineerd worden?

Mensen die allergisch zijn aan kippeneiwit en mensen die zeer heftig hebben gereageerd op een vorige griepvaccinatie mogen niet opnieuw worden gevaccineerd.


 

Tetanus


Kan je tetanus ('de klem') vermijden?


Een prik?

Deze ziekte kan je vermijden door een vaccin. Tetanus of stijfkramp is een ziekte van de spieren en de zenuwen. Het wordt veroorzaakt door een bacterie (Clostridium Tetani). Deze bacterie overleeft o.a. in aarde, mest en uitwerpselen van dieren.


Vaccinatieschema:

Het tetanusvaccin is bijna 100% effectief na een volledig doorlopen vaccinatieschema (basis- en herhalingsvaccinaties).

opstarten vaccinatieschema bij jongere kinderen:

De basisvaccinatie bestaat uit ├©├©n injectie op de leeftijd van 2, 3 en 4 maanden. Gevolgd door ├©├©n injectie tussen de 13 en 18 maanden.

Een herhalingsinjectie wordt aanbevolen op 5 ├  6 jaar ├©n op 14 ├  16 jaar.

opstarten vaccinatieschema vanaf 7 jaar:

De basisvaccinatie bestaat uit twee injecties met 1 maand tussentijd, gevolgd door een derde injectie na 1 jaar.

Herhalingsinjecties worden aanbevolen om de 10 jaar!

Indien langer dan 20 jaar na een herhalingsinjectie, worden 2 injecties aanbevolen met een tussentijd van 6 maanden. Indien men niet zeker is over vroegere vaccinaties, wordt het 'basisvaccinatieschema vanaf 7 jaar' opgestart.

Bij vuile wonden is het soms nodig om een vaccinatie sneller te herhalen. Raadpleeg hiervoor je huisarts.

Dit vaccin mag tijdens de zwangerschap worden gegeven.


Nadelen?

Soms kan een een pijnlijke zwelling optreden rondom de injectieplaats. De pijn kan lang duren maar verdwijnt meestal spontaan. Zelden worden mensen geconfronteerd met een grieperig gevoel.

Mensen met ernstige allergische reacties op allerhande vaccins, raadplegen eerst de huisarts.


Voordelen!

Het gratis tetanusvaccin is bijna altijd voorradig in de praktijk.

(Voor alle andere vaccins neem je best vooraf telefonisch contact op met je huisarts)Reisvaccinaties


Wanneer U een reis gepland hebt, doet u er goed aan om ruim op voorhand informatie in te winnen over de aangeraden vaccinaties voor het gebied en de periode waarin u reist. U kunt hiervoor terecht bij uw huisarts of bij het instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be). Zij kunnen u naast het oppuntstellen van de vaccinaties ook advies geven over heel wat andere zaken om uw reis gezond te kunnen doormaken (malariapreventie, reizigersdiarree, preventie van muggenbeten, wondzorg, ...)Baarmoederhalskanker


Humaan Papillomavirus

Bepaalde types van het humaan papillomavirus (HPV) kan bij vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaken. Sommige HPV-types kunnen aanleiding geven tot genitale wratten. Het virus wordt door genitaal contact overgedragen. 

Het is zeer belangrijk dat vrouwen regelmatig een gynaecologisch onderzoek laten doen. Zo kan er gekeken worden of er afwijkingen zijn aan de baarmoederhals ten gevolge van HPV. Preventieve vaccinatie is sinds kort ook mogelijk, maar vervangt het uitstrijkje niet.  Voor bepaalde leeftijdsgroepen zijn er mogelijkheden om een deel van het vaccin terugbetaald te krijgen.


Wanneer wordt mijn kind gevaccineerd?

  • 8, 12 en 16 weken en 12 en 15 maanden.
  • Volg je het basisschema, dan is je baby op 15 maanden beschermd tegen 12 infectieziekten.
  • Respecteer de leeftijden van het vaccinatieschema. Kijk naar het interval (de tijd tussen 2 vaccinaties). Dit is van belang voor een degelijke bescherming. Een langer interval is soms mogelijk, een korter niet. Het is ook belangrijk op 8 weken te starten, hoe langer men wacht hoe groter de kans dat de infectie reeds toeslaat.
  • Een verkoudheid, lichte koorts (minder dan 38,5 ┬░C) of het innemen van antibiotica vormen geen reden om niet te vaccineren. Ook kinderen met astma of allergie mogen inge├źnt worden, maar een ernstige allergische reactie op een vorig vaccin is een reden om dit vaccin niet meer opnieuw toe te dienen.     

Je kan hiervoor ook terecht bij je huisarts.