Wat is een uitstrijkje? 

Bij een uitstrijkje worden cellen van de baarmoederhals afgenomen. Ze worden op een draagglaasje uitgestreken of in een potje bewaarvloeistof gedaan. Daarna vindt onderzoek in het laboratorium plaats.


Waarom worden uitstrijkjes gemaakt?

Het uitstrijkje wordt gemaakt om baarmoederhalskanker vroegtijdig op te sporen. Als een uitstrijkje afwijkende cellen  laat zien, is er een kleine kans dat zich later baarmoederhalskanker ontwikkelt. Een eenvoudige behandeling kan helpen dit te voorkomen.


Is het maken van een uitstrijkje pijnlijk?

Over het algemeen is het maken van een uitstrijkje niet pijnlijk, maar het inbrengen van het speculum (of eendenbek) en het afnemen van de cellen kan kortdurend een onaangenaam gevoel geven. Soms heeft men nadien een klein beetje bloedverlies. Dit kan geen kwaad. Het stopt meestal na één dag.

Als u menstrueert of abnormale vaginale afscheiding heeft, kunt u het laten maken van een uitstrijkje beter uitstellen. Het uitstrijkje is dan vaak van mindere kwaliteit.


Waardoor worden afwijkende uitstrijkjes veroorzaakt?

Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig. Wel is bekend dat afwijkende uitstrijkjes iets te maken kunnen hebben met een infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Er zijn verschillende soorten van dat virus. Sommige komen vaker voor bij afwijkende uitstrijkjes, andere veroorzaken eerder wratjes rond de geslachtsdelen. Het virus wordt voornamelijk overgedragen door seksueel contact.

Men kan zich laten inenten tegen dit virus. Dit is vooral zinvol voor vrouwen die nog nooit eerder seksueel contact hadden of bij wie nog niet eerder een besmetting met het virus werd vastgesteld.

Er is niet bij alle afwijkende uitstrijkjes sprake van besmetting met HPV, daarom blijft het nemen van uitstrijkjes op geregelde basis noodzakelijk, ook na een vaccinatie.

Hoe vaak een uitstrijkje nodig is, vraagt u het best aan uw huisarts, hij of zij kent u en uw voorgeschiedenis het best!