Ben ik verslaafd?

Roken is verslavend. U raakt gewend aan een bepaalde hoeveelheid nicotine (lichamelijke verslaving) en aan de gewoonte te roken (geestelijke verslaving). Rookt u minstens tien sigaretten per dag , dan is de kans groot dat u verslaafd bent.


Waarom zou ik stoppen met roken?

Veel mensen gebruiken drogredenen om niet te moeten stoppen met roken. Ze vinden het gezellig of het helpt hen bij stress. Sommigen roken om zich een houding te geven, weer anderen gebruiken de sigaret om mager te blijven.

Roken heeft echter ook ernstige nadelen:

  • ontstekingen aan neus, sinussen, tandvlees, keel
  • maag- en slokdarmzweren
  • verminderde vruchtbaarheid
  • verminderde seksuele potentie
  • ernstige aandoeningen van de luchtwegen
  • kanker van keel, longen en andere organen
  • verkleuring van handen en tanden, stinkende kledij
  • als je veel rookt, kost het je een klein fortuin

Wanneer stoppen met roken?

Kies een goed tijdstip, wanneer u niet teveel aan uw hoofd heeft en toch voldoende afleiding heeft. Mijd de eerste tijd moeilijke situaties en een omgeving waarin gerookt wordt. Let ook op met alcohol, want je zal moeilijker nee zeggen tegen roken.


Welke ontwenningsverschijnselen kunnen er optreden?

Wanneer u stopt met roken, krijgt uw lichaam plotseling geen nicotine meer. Men kan hierdoor humeurig worden of rusteloos. U kan last hebben van hoofdpijn of slapeloosheid. Sommigen kunnen zich slechter concentreren of kunnen last hebben van moeilijkere stoelgang. Ontwenningsverschijnselen zijn vervelend maar kunnen geen kwaad. Ze gaan binnen enkele weken vanzelf over.


Welke mogelijkheden van ondersteuning zijn er?

Stoppen met roken vraagt wilskracht en doorzettingsvermogen. U moet het natuurlijk zelf doen, maar hulp van buitenaf is vaak wel nodig. Mensen in uw omgeving kunnen u steunen, maak met hen duidelijke afspraken hoe.

U kan de ontwenningverschijnselen ook verminderen met nicotinevervangende middelen. Deze bestaan in kleefpleister, tabletten, kauwgom en neussprays. Er bestaat ook medicatie die meer inwerkt op de rookbehoefte. Uw huisarts kan u hierover meer vertellen en u helpen bij de beste keuze.