Voor wie?

Alle vrouwen tussen 50 en 70 jaar worden tweejaarlijks per brief uitgenodigd voor een preventief radiologisch borstonderzoek (dit noemen we een mammografie). Dit onderzoek is gratis. Vrouwen die buiten deze leeftijdscategorie vallen, kunnen uiteraard ook een mammografie aanvragen. Zij betalen echter wel een deel van de kosten. Indien je zus of moeder borstkanker heeft (gehad) onder de leeftijdsgrens van 50 jaar, is het aan te raden eerst contact op te nemen met de huisarts. De resultaten van mammografieŽn bij jongere vrouwen zijn moeilijker te lezen: de foto's zijn minder duidelijk. Vrouwen boven de 70 jaar kunnen in overleg met de huisarts ook opteren voor een mammografie.


Voordelen!

Door de mammografie wordt borstkanker sneller ontdekt en is de kans op genezing veel groter. De kans dat je sterft door borstkanker is 50 % kleiner bij vroegtijdige opsporing van de ziekte.


Nadelen?

De mammografie is voor veel vrouwen een onaangenaam onderzoek: de borst wordt pijnlijk platgedrukt in het toestel. Dit is echter noodzakelijk voor de goede kwaliteit van de foto's. Sommige foto's geven toch een verkeerd beeld waardoor vrouwen bijkomende onderzoeken moeten ondergaan. Dit brengt ongerustheid teweeg maar in de meeste gevallen is er niets aan de hand. Door de strenge regels op de kwaliteit van de foto's komt het omgekeerde zelden voor: iemand heeft borstkanker na een mammografie waarop geen afwijking was te zien.


Opmerking:

Ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Dit is een zeer zeldzame aandoening. Contacteer uw huisarts voor meer informatie.